Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η Γραμμή Μενού και Εργαλειοθήκες(Γραμμές Εργαλείων) μέρος 1ο

Τις περισσότερες εντολές του LibreOffice θα τις εκτελέσετε μέσω της Γραμμής Μενού ή των Γραμμών Εργαλείων/ Εργαλειοθηκών ή από την πλευρική στήλη. Οι ίδιες εντολές υπάρχουν και στη Γραμμή  Μενού και στις εργαλειοθήκες αλλά πολύ περισσότερες βρίσκονται στη Γραμμή Μενού. Είναι θέμα προτίμησης για την  εκτέλεση μιας εντολής είτε από τη Γραμμή Μενού είτε από τις εργαλειοθήκες.


Η Γραμμή Μενού

Η Γραμμή Μενού περιέχει όλες τις εντολές που μπορείτε να βρείτε στο Writer. Συνήθως βρίσκεται κάτω από τον τίτλο του παραθύρου στα Windows και KDE(εικόνα 1 και 3), ενώ στα Ubuntu εμφανίζεται στην κορυφαία οριζόντια μπάρα όταν πάμε το δείκτη του ποντικιού εκεί (εικόνα 2).


Γραμμή Μενού του LibreOffice Writer στο KDE
Εικόνα 1: Γραμμή Μενού στο KDE


 Γραμμή Μενού του LibreOffice Writer στα Ubuntu
Εικόνα 2: Γραμμή Μενού στα Ubuntu


Γραμμή Μενού Libreoffice Writer στα Windows 7
Εικόνα Γραμμή Μενού στα Windows






Οι εντολές είναι χωρισμένες σε κατηγορίες, όπως “Αρχείο”, “Επεξεργασία”, “Προβολή”, “Εισαγωγή” και κάποιες άλλες, που μας διευκολύνουν να βρίσκουμε διαισθητικά κάποιες εντολές.
Δηλαδή θέλουμε να εισάγουμε ένα σχόλιο στο κείμενο, υποπτευόμαστε πως πραγματοποιείται με μια εντολή κάπου κρυμμένη στη Γραμμή Μενού στη κατηγορία “Εισαγωγή” και πηγαίνοντας το ποντίκι εκεί και κάνοντας κλικ, βλέπουμε μια εντολή “Σχόλιο”.

Επίσης στα ονόματα των  κατηγοριών της Γραμμής Μενού θα παρατηρήσετε πως κάποιο γράμμα είναι υπογραμμισμένο. Πατώντας και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο "ALT" και μετά το γράμμα που είναι υπογραμμισμένο στο μενού, θα αναπτύξει το μενού. Πατήστε το πλήκτρο "ESC" για να ακυρώσετε την εντολή ανάπτυξης του μενού.

Στο μενού σε κάποιες εντολές θα παρατηρήσετε αριστερά ένα εικονίδιο. Αυτό φαίνεται σε μερικές εκδόσεις του LibreOffice. Στην έκδοση του Ubuntu δεν υπάρχει. Είναι η ένδειξη πως η εντολή με το εικονίδιο αυτό μπορεί να βρεθεί σε μια γραμμή Εργαλείων.
Παράδειγμα με την εντολή από τη Γραμμή Μενού Επεξεργασία > Εύρεση & Αντικατάσταση... έχει ένα εικονίδιο με κιάλια. 


Eύρεση και Aντικατάσταση στo KDE
Eύρεση και Aντικατάσταση στo KDE

Eύρεση και Aντικατάσταση στα Windows 7
Eύρεση και Aντικατάσταση στo Windows 7


Σε πολλές εντολές στη Γραμμή Μενού θα βρείτε το όνομα της εντολής να ακολουθείτε από αποσιωπητικά (...). Όταν επιλέξετε αυτή την εντολή θα εμφανίσει ένα πλαίσιο διαλόγου που θα σας ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για το πως θα εκτελέσει την εντολή. Απλά να θυμάστε αποσιωπητικά (...) σημαίνει ότι θα βγάλει παράθυρο με περισσότερες επιλογές! Στο προηγούμενο παράδειγμα με την εντολή από τη Γραμμή Μενού Επεξεργασία > Εύρεση & Αντικατάσταση... παρατηρείστε τα αποσιωπητικά πατώντας την εντολή θα  μας εμφανίσει ένα παράθυρο με επιπλέον επιλογές.

Κάποιες άλλες εντολές στη Γραμμή Μενού έχουν δεξιά τους ένα βελάκι. Αυτό είναι ένδειξη πως υπάρχει ένα υπομενού, δηλαδή περισσότερες εντολές. Παράδειγμα από Γραμμή Μενού πατήστε “Αρχείο” > “Δημιουργία” > θα εμφανίσει ένα σωρό άλλες επιλογές.


Το βελάκι είναι ένδειξη πως υπάρχει υπομενού με περισσότερες εντολές
Το βελάκι είναι ένδειξη πως υπάρχει υπομενού με περισσότερες εντολές


συνεχίζεται...



Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Οθόνη του LibreOffice Writer

Έχοντας ανοίξει το Writer, βλέπετε ένα κενό έγγραφο έτοιμο για να εισάγετε κείμενο. Καλό θα ήταν να γνωρίζατε το πρόγραμμα για να νιώσετε πιο οικείοι μαζί του. Σε αυτό το κομμάτι θα σας κάνω μια γνωριμία με τα στοιχεία του προγράμματος που βρίσκονται στην οθόνη σας.
Εικόνα 7: Η αρχική οθόνη ενός κενού έγγραφου του Writer περιμένοντας να γεμίσει λέξεις!





Γράμμα Στοιχείο οθόνης Λειτουργία
Α Περιοχή Εργασίας Το έγγραφό σας εμφανίζεται εδώ για σκοπούς εισαγωγή και επεξεργασία κειμένου.
Β Γραμμή Τίτλου Το όνομα του τρέχοντος εγγράφου και το όνομα του προγράμματος εμφανίζονται σε αυτή την περιοχή. Στο δεξιό ή αριστερό άκρο (ανάλογα το λειτουργικό) υπάρχουν τα κουμπιά ελαχιστοποίησης, επαναφοράς/μεγιστοποίησης και κλείσιμο του προγράμματος.
Γ Γραμμή Μενού Τα ονόματα που υπάρχουν σε αυτή τη γραμμή αποτελούν κατηγορίες εντολών που μπορείτε να προσπελάσετε τις διάφορες εντολές.
Δ Εργαλειοθήκες/Γραμμές Εργαλείων Κουμπιά, στις γραμμές εργαλείων σας επιτρέπουν να επιλέγετε και να χρησιμοποιήσετε συχνές εντολές με ένα μόνο κλικ.
Ε Γραμμή κατάστασης Το επεξεργαστής κειμένου Writer εμφανίζει πληροφορίες για το έγγραφο και την κατάσταση των πλήκτρων διακοπτών του πληκτρολογίου στη γραμμή καταστάσεων.
ΣΤ Γραμμές κύλισης Με τις γραμμές κύλισης μπορείτε να μετακινείστε μέσα στα έγγραφά σας.
Ζ Κουμπί Ελαχιστοποιήσης Πατώντας αυτό το κουμπί,που για εικονίδιο έχει μια παύλα, προσωρινά κρύβει από τα μάτια σας το Writer. Μπορείτε να επαναφέρετε το Writer πατώντας είτε στη γραμμή εργασιών (για Windows είτε KDE) είτε πάνω στο εικονίδιο του εκκινητή(Launcher) για τα Ubuntu .
Z Κουμπί Κλεισίματος Είναι το κουμπί που έχει μέσα για εικονίδιο ένα “Χ”.Πατώντας αυτό το κουμπί κλείνει το LibreOffice.
Z Κουμπί Μεγιστοποίησης/ Επαναφοράς Κάνοντας κλικ σε αυτό κουμπί, που έχει ένα ορθογώνιο για εικονίδιο στα Ubuntu ή δύο ορθογώνια στα Windows, μεγεθύνετε το παράθυρο του LibreOffice σε πλήρη οθόνη(που καλύπτει όλα τα άλλα παράθυρα), ή εάν βρίσκεστε σε πλήρη οθόνη πατώντας το επαναφέρετε το παράθυρο του LibreOffice στο προηγούμενο μέγεθος το οποίο βρισκόταν.

Ξεκινώντας με το LibreOffice Writer

Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε το πως να ξεκινάτε  το LibreOffice Writer.

!!Προσοχή!! Δεν  μπορείτε να βρείτε το LibreOffice Writer, στο λειτουργικό που βρίσκεστε; Πρέπει τότε να εγκαταστήσετε το LibreOffice στο σύστημά σας πριν μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε.



Ξεκινώντας το πρόγραμμα Writer για τα MS Windows 7(αναμένεται)



Ξεκινώντας το πρόγραμμα Writer για τα Ubuntu 14.04

O Εκκινητής ( Launcher ) είναι η κάθετη μπάρα, η “γραμμή εργασιών” του Ubuntu που βρίσκεται στα αριστερά της οθόνης.
Εικόνα 1: Ο εκκινητής του Ubuntu




Ο πρώτος και δεύτερος τρόπος που περιγράφονται παρακάτω αφορά για τις συντομεύσεις στον Εκκινητή του Ubuntu. Με τον τρίτο τρόπο ανοίγουμε το Libreoffice μέσα από το "Μενού Έναρξης" (Dash) του Ubuntu.

1ος Τρόπος

Εικόνα 2: Εικονίδιο του LibreOffice
 Writer στον εκκινητή του Ubuntu

  Στον εκκινητή του Ubuntu εάν υπάρχει το εικονίδιο που βρίσκεται στην εικόνα(2), ξεκινά το πρόγραμμα LibreOffice Writer. Κάνοντας ένα αριστερό κλικ πάνω του για να ξεκινήσει το πρόγραμμα του αγαπημένου μας κειμενογράφου, LibreOffice Writer.







2ος Τρόπος
Εικόνα 3: Το εικονίδιο της οθόνης έναρξης του
LibreOffice επάνω στον εκκινητή του Ubuntu


Στον εκκινητή του Ubuntu εάν υπάρχει αυτό το εικονίδιο που βρίσκεται στην εικόνα (3) ξεκινά την οθόνη έναρξης του LibreOffice (εικόνα 4) εάν δεν υπάρχει ανοιχτό έγγραφο του LibreOffice. Από το νέο πλαίσιο διαλόγου που θα μας εμφανιστεί μπορούμε να επιλέξουμε με αριστερό κλικ είτε να ξεκινήσουμε ένα νέο έγγραφο κειμένου είτε να ανοίξουμε ένα ήδη προϋπάρχων έγγραφο. Όταν ήδη υπάρχει ανοιχτό έγγραφο(κείμενο, υπολογιστικό φύλλο κτλ) της σουίτας γραφείου μας και πατήσουμε το εικονίδιο του LibreOffice τότε θα ανοίξει ένα νέο έγγραφο του ίδιου προγράμματος της σουίτας με το ανοιχτό,χωρίς να μας ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου του κέντρου εκκίνησης του LibreOffice.

Εικόνα 4: Η οθόνη έναρξης του LibreOffice.








3ος τρόπος (εάν δεν υπάρχει τίποτα στον εκκινητή του Ubuntu)


Αναζητούμε στο “μενού Έναρξης” (Dash όπως ονομάζεται) του Ubuntu με τις λέξεις κλειδιά “writer” και θα μας εμφανίσει το πρόγραμμά  εάν βρίσκεται εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας. Πατήστε  αριστερό κλικ πάνω στο εμφανιζόμενο εικονίδιο και ξεκινάμε τον κειμενογράφο. Οι εικόνες 5 και 6 δείχνουν τη χρήση του “μενού Έναρξης” του Ubuntu.

Εικόνα 5: Στο Dash του Ubuntu έχουμε καταχωρίσει την λέξη “libre” και πρώτο είναι το αποτέλεσμα του LibreOffice Writer.  

Εικόνα 6: Στο Dash του Ubuntu  έχουμε καταχωρίσει τη λέξη “writer”  και μας εμφάνισε το πρόγραμμά. 




Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Λίγα λόγια για την ορολογία του κειμένου

Έγγραφο ή αρχείο του LibreOffice


Εδώ όταν θα βλέπετε “έγγραφο του LibreOffice” στο κείμενο θα εννοούμε ένα αρχείο που θα ανοίγει με ένα από τα προγράμματα του LibreOffice ή θα μπορεί να παραχθεί από την σουίτα γραφείου του LibreOffice.

Ένα κλικ, διπλό κλικ...


Για συντομία, όταν θα λέμε “ένα κλικ” ή “ένα αριστερό κλικ”, θα εννοούμε ένα  πάτημα του αριστερού κουμπιού του ποντικιού  σας.

Θα γράφουμε “ένα δεξί κλικ” στο κείμενο, θα εννοούμε ένα πάτημα του δεξιού κουμπιού του ποντικιού  σας. 

Θα γράφουμε “ένα διπλό κλικ” στο κείμενο, θα εννοούμε ένα διπλό γρήγορο πάτημα του αριστερού κουμπιού του ποντικιού  σας. 

Κέρσορας...



Ο κέρσορας είναι μια μικρή κατακόρυφη γραμμή πάνω στην σελίδα μας " | ", που αναβοσβήνει. Τον τοποθετούμε όπου θέλουμε με το ποντίκι, κάνοντας κλικ στο σημείο που θέλουμε να πάει ο κέρσορας. Εκεί που βρίσκεται ο κέρσορας πληκτρολογούνται τα γράμματα που πατάμε στο πληκτρολόγιο. Ο κέρσορας μπορεί να μετακινηθεί και με πλήκτρα από το πληκτρολόγιο. Αυτά τα πλήκτρα βρίσκονται όλα μαζί δεξιά από το πλήκτρο Enter. Τα τέσσερα βελάκια μετακινούν τον κέρσορα στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Το πλήκτρο Home τον μεταφέρει στην αρχή της γραμμής, αριστερά, και το πλήκτρο End στο τέλος της, δεξιά.

Ξεκινώντας με το LibreOffice

Θα εξερευνήσουμε  τη σουίτα γραφείου LibreOffice 4.2 και νεώτερες εκδόσεις.

Εικόνα 1:

Το παράθυρο διαλόγου “Σχετικά με το LibreOffice” ( έχοντας ανοιχτό κάποιο από τα προγράμματα του LibreOffice π.χ το LibreOffice Writer), το ανοίξουμε από το κύριο μενού πατώντας  “Βοήθεια”  και μετά “Σχετικά με το LibreOffice” (συμβολικά αυτή τη διαδικασία θα την δείτε πιο σύντομα γραμμένη κάπως έτσι: κύριο μενού “Βοήθεια> Σχετικά με το LibreOffice”).